Уважение към раждащата жена

uvajenie

В средата на 2015г. изследователи от Световната здравна организация и медицинския институт Джон Хопкинс публикуваха мащабно изследване за последствията от негативно отношение към раждащите жени. Документът е резултат от обобщение на данните в 65 проучвания, проведени в 34 страни по целия свят. Оказва се, че проблемите, които раждащите жени срещат навсякъде по света, са доста сходни, и могат успешно да бъдат класифицирани в седем групи:

  1. Физическо насилие
  2. Сексуално насилие
  3. Вербално насилие
  4. Стигма и дискриминиране
  5. Неспазване на професионалните стандарти за грижа
  6. Лоша комуникация между жените и изпълнителите на медицинската дейност
  7. Състоянието на здравната система и нейните ограничения

Тези общи формулировки адресират преживявания като груб или вулгарен език, неуважение на нуждите на жената и липса на информирано съгласие, непредоставяне на информация, дискриминация по етнически или социален признак, лишаване от достъп до бебето и т.н. 

Огромно предизвикателство е схващането, че психическото и физическо насилие над раждащата жена е в реда на нещата. Много  общества все още не познават друг модел на грижа. Затова и липсват съответните национални политики, които да наложат уважението към родилката като водещ принцип, който да бъде защитен от закона, медицинските правила и болничните практики; липсват лидери на мнение, които да отстояват тази кауза; липсва и съзнание у самите работещи в системите за родилна грижа, че съществуващото статукво има нужда от качествена промяна. Проучването сочи, че неуважението към раждащата жена може да застраши живота ѝ, и това е една от основните пречки пред намаля­ването на майчината смъртност в световен мащаб.

Изискването родилката, като всеки един човек, да получава уваже­ние и добро отношение, е залегнало в редица международни документи, защитаващи правата на човека в цялост, както и в българското законода­телство. От гледна точка на правото, ако на жената не ѝ бъде даден из­бор и това доведе до болка, дискомфорт, нарушаване на нейното достойн­ство, е налице нечовешко и/или унизително отношение, което се преследва от закона. Примери за това са не само случаите на обиди или физическо посегателство, но и рутинни дейности, които непреднамерено са в състояние да уязвят достойнство­то на жената – прегледи от непознати за жената медицински лица; прегледи на отворена врата или пред хора, които жената не желае да присъстват, или до прозорци без пердета; разделяне на жената от партньора ѝ в момента, в който е най-уязвима; натрапването на поза за раждане; необосновано лишаване от прием на вода и течности в продъл­жение на часове; непредоставяне на информация за собственото ѝ състояние или за новороденото и т.н.

Препоръката за уважителна грижа за раждащата жена се основава и на схващането, че като специалисти от помагащите професии, лекарите и акушерките следва да  не абдикират от грижата за пациентите си – независимо от индивидуалните им реше­ния и възможните несъгласия помежду им. Наличието на агресивно, пре­небрежително или грубо отношение нарушава в съществена степен довери­ето във връзката лекар-пациент и излага пациентите (като по-уязвимата страна в тази връзка) на необосновано висок риск.

Съвременната наука доказва по безспорен начин, че жените имат комплексни нужди по време на раждане. В допълнение към сигурността на модерното майчино здравеопазване и при­съствието на партньорите им, жените се нуждаят от последователно и не­прекъснато успокоение, удобство, насърчаване и уважение. Те се нуждаят от индивидуална грижа, основана на техните лични особености и предпо­читания, която допълнително увеличава вероятността за добри показате­ли по време на раждането и оптимално добър изход на раждането както за майката, така и за бебето.

Leave a comment